Darmowa dostawa od wartości zakupu 225 zł

Nasze produkty

Nasze produkty pod nazwą Mr. Bacteria (bioenzymatyczne środki czyszczące) gwarantują funkcjonalność i są również idealne do ochrony całego systemu odpadów i łapaczów. Utrzymują przepływy w dobrym stanie, ponieważ nie zakłócają struktury materiałów użytych do produkcji, podobnie jak różne chemikalia (siarczany, chlor ...). Kolejną zaletą jest to, że przedłużają one żywotność całego systemu odpadów, filtrów w oczyszczalniach, pojemników i innych urządzeń systemu.

Produkujemy preparaty bakteryjne od ponad 12 lat i dlatego wiemy, że siła bakteryjna preparatu (lub liczba bakterii zawartych w produkcie) jest bardzo ważna w produkcji wysokiej jakości i naprawdę bardzo skutecznych mieszanin bakteryjnych. Im wyższa zawartość bakterii w produkcie, tym wyższa jest jego siła bakteryjna. Z tego powodu podajemy również liczbę bakterii w każdym z naszych produktów! Oświadczamy, że nasze produkty zawierają dużą ilość bakterii, które pomagają skutecznie eliminować zapachy i odpady organiczne!

Preparaty bakteryjne są nieszkodliwe mikrobiologicznie i zawierają w 1 gramie w przybliżeniu:

12.4 x 109 bakterii hodowlanych

9,6 x 109 bakterii mezofilnych

9,8 x 109 bakterii sporulujących.

Nie zawierają bakterii z grupy coli, bakterii z grupy coli typu kałowego, enterokoków, grzybów i drożdży!

72% bakterii ma zdolność do wzrostu w warunkach anaerobowych (bez tlenu).

Bakteryjne preparaty enzymatyczne to mieszanka wybranych naturalnych kultur bakteryjnych, enzymów i składników odżywczych, które wzmacniają i przyspieszają naturalne procesy biodegradacji. W środowisku naturalnym zarówno bakterie, jak i enzymy (są to niepożądane katalizatory rozkładające makrocząsteczki) odgrywają ważną rolę w procesie rozszczepiania i rozkładu materii organicznej.

Bakterie wytwarzają enzymy niezbędne dla metabolizmu źródła składników odżywczych (w naszym przypadku odpadów organicznych) do energii niezbędnej do dalszego wzrostu żywego organizmu. Enzymy są narzędziem w tej fazie metabolizmu, w której złożone związki są łatwiej rozkładane. Rozszczepienie to przyspiesza proces przekształcania źródła składników odżywczych w przystępne i łatwo przyswajalne dawki dla bakterii. W stosunkowo krótkim czasie, po wprowadzeniu specjalnie wyselekcjonowanych bakterii do środowiska wodnego zawierającego odpady organiczne, zarodniki bakteryjne zaczynają przechodzić ze stanu uśpienia (osłabienia) do aktywności, wytwarzając określone enzymy i rozkładając lub zjadając obecne odpady organiczne.

Zastosowane mikroorganizmy są zdolne do gwałtownego wzrostu (ich liczba podwaja się co około trzydzieści minut). Produktami ubocznymi tej aktywności enzymu bakteryjnego są H2O i CO2.

BAKTERIE

Bakterie są najbardziej rozpowszechnioną grupą organizmów na świecie. Można je znaleźć w glebie, wodzie, powietrzu, na powierzchni i wewnątrz organizmów wielokomórkowych. Według badań niektóre gatunki są w stanie przetrwać w przestrzeni kosmicznej lub w próżni w temperaturze -270 stopni Celsjusza.

Tak zwane bakterie sporulujące tworzą zarodniki w swoim cyklu życia, które są opornymi formacjami spoczynkowymi. Niektóre bakterie (clostridium, pałeczki) są w stanie tworzyć tak zwane endospory, które są szczególnie odpornymi przetrwalnikami tworzącymi się w komórce. W endosporach bakterie przeżywają niegościnne warunki, a później, w bardziej sprzyjających okolicznościach, są zdolne do kiełkowania z powrotem do komórek wegetatywnych.

Bakterie wytwarzają enzymy.

ENZYMY

Enzymy są białkami, prostymi lub złożonymi, które działają jak katalizatory reakcji chemicznych, a jednocześnie określają charakter i szybkość tych reakcji. Suma wszystkich reakcji enzymatycznych, w których substancje i energie są przetwarzane w komórkach i organizmach żywych, nazywa się metabolizmem.

Jedną z bardzo ważnych funkcji enzymów, od których zależy bezpośrednio życie i wzrost organizmów, jest zdolność różnych enzymów do rozkładania i rozkładania różnych złożonych cząsteczek na mniejsze łańcuchy, które organizmy są w stanie trawić, a tym samym stają się źródłem energii do ich dalszego wzrostu.

MIESZANKI bakterio-enzymatyczne

Termin mieszanina bakteryjno-enzymatyczna znaczy koncentrat zarodników i endospor specjalnie wybranych i ukierunkowanych szczepów rodzimych bakterii glebowych, które wykazują pewne pożądane właściwości, takie jak zdolność do przetrwania i namnażania w określonym środowisku pH, zdolność do zwiększenia produkcji określonego pożądanego enzymu i tym podobne. Mieszaniny stosowane przez naszą firmę EXPORT TEAM s.r.o. charakteryzują się wysokim stężeniem mikroorganizmów. W niektórych koncentratach wynosi do 5 x 10 CTU / gram mieszanki (CFU lub JTK - jednostka tworząca kolonię).

Poszczególne mieszaniny lub ich kombinacje stanowią podstawę do formułowania końcowych preparatów stosowanych w handlu, których skład ma na celu praktyczne rozwiązanie określonych problemów, takich jak utrata tłuszczu w określonym środowisku, homogenizacja obornika, redukcja amoniaku i ogólnie zapachu, oczyszczanie ścieków, rozkład odchodów, przejście zatkanych rur itp.

Po wprowadzeniu mieszaniny do środowiska wodnego zawierającego odpady organiczne, zarodniki zaczynają odżywać w krótkim czasie, wytwarzając określone enzymy i zjadając obecne odpady organiczne. Zastosowane mikroorganizmy mnożą się wykładniczo (podwajają się co 20-30 minut). Produktami ubocznymi tej aktywności enzymu bakteryjnego są H2O i CO2.

Należy podkreślić, że wszystkie szczepy bakteryjne stosowane w naszych mieszaninach bakteryjno-enzymatycznych są szczepami niepatogennymi i że są zawsze i wyłącznie naturalnymi szczepami bakterii glebowych typu dzikiego, które zostały wybrane ze względu na ich szczególne zdolności. Szczepy te nie są w żaden sposób genetycznie zmieniane ani modyfikowane.